Wednesday, December 19, 2007

Penantian-Harmoni



Berapa lama mesti ku nanti
Sinar cahaya matamu
Gemerlap bagai bintang
Menghiasi malam
Malam yang menutup diriku

Berapa lama perlu ku tunggu
Lontaran suara dari bibirmu
Memecah hening taman
Taman syurgawi
Pada sebuah hati yang sepi

(Chorus)
Penantian suatu seksa
Yang tidak tertanggung
Oleh tubuhku yang kering dan layu
Kepastian suatu penawar
Dalam suka dan duka
Yang meniti hidupku

Tuesday, November 13, 2007

Terkenang dulu-dulu...

Baru-baru ni aku dikejutkan dengan berita kematian suami sahabat baik aku sewaktu di ITM, Rozita (Ita)... hari Sabtu yang penuh keceriaan untuk aku rupa-rupanya hari paling menyedihkan untuk Ita. Ibunya menelefon aku menyatakan Sabri telah pergi buat selama-lamanya kerana lemas sewaktu mandi manda di air terjun... Inallilah. Aku yang sewaktu itu sedang bersama-sama Daniel, terdiam mendengar berita itu. Baru beberapa bulan Ita melahirkan anak ketiganya... anak yang masih kecil itu rupa-rupanya tak berkesempatan untuk menatap wajah ayahnya.

Malam itu aku call Ita bertanyakan khabar. Dia memberitahu aku yang jenazah masih belum dikebumikan. Aku dengar suara ita amat tabah, tapi aku tahu Ita amat sedih kerana tiada lagi lelaki untuk berkongsi suka-duka dalam hidupnya, lelaki yang menyayanginya... Ita memang tabah. Begitulah dia sewaktu di ITM dulu. Apa yang dapat aku katakan padanya hanyalah bersabarlah... segala-galanya adalah ujian ALLAH ke atas hambanya. Aku sedikit ralat kerana tak dapat menghubungi dua lagi sahabat karib aku Timah & Zizah kerana miss contact.

Hari ini aku rasa gembira kerana secara-tiba-tiba sahaja aku sudahpun memiliki 3 contact number kawan-kawan ku itu. Pagi-pagi Zizah call. Dia mendapat nombor aku daripada seorang jirannya di Johor yang juga bekas staff karangkraf, Julie. Selang beberapa jam kemudian Timah call aku... katanya dia dah kurus. Aku tak dapat nak imagine sebab dulunya dia yang paling montok sekali antara kami berempat. Begitu juga Ita. Kurus. Zizah? Kataya makin tembam. Begitu juga Anuar, suaminya yang dulu sekelas dengan kami. Kata Zizah, Nuar dah 3 kali saiz asalnya. Hmmm....

Azizah dah 3 anak. Begitu juga Ita. Timah dua orang baru. Aku? Masih sama. Tapi aku bahagia dengan pilihan aku, yang begitu memahami dan sentiasa menjadi orang kuat dibelakang aku atas apa yang aku lakukan. Aku tahu tuhan menguji kami dengan kisah masing-masing.

Aku gembira walaupun kami tinggal berjauhan, tapi masih lagi berhubung. Dulu antara kami berempat akulah orang yang paling minat sekali untuk menjadi cikgu. Kuasa tuhan, sekarang ini antara kami berempat, rupa-rupanya aku seorang yang bukan cikgu. Kenangan-kenangan dulu satu persatu bermain-main di minda ku. Ingatan ku pada mereka semua tak pernah padam walaupun kenangan itu semakin hari semakin jauh meninggalkan ku...

Monday, October 22, 2007

Dia dari kaca mata aku...

Daniel...
Itulah namanya... orangnya amat menyenangkan. Berbelas-belas tahun aku mengenali dia, tak pernah pudar sayang aku pada dia. Semakin lama semakin mendalam... tak pernah kurang. Layanan yang dia beri pada aku sentiasa baik. Tidak berpura-pura dalam segala tindak tanduk & matang dalam menangani segala masalah. Sentiasa mendorong aku & memberi aku semangat walau apa situasi sekalipun. Pada aku susah untuk mencari lelaki sepertinya (untuk aku) yang sentiasa menjaga manis muka ketika bersama, tak pernah tarik muka tak tentu pasal & sangat menjaga hati aku. Kekurangan dia hanya tidak dapat berjalan...

Pada aku dia seorang yang pemurah, sukakan & sayangkan kanak-kanak, tidak kedekut & selalu mengingati tarikh-tarikh penting orang lain yang disekelilingnya. Dia juga sangat menghormati orang tua, aku dapat perhatikan sewaktu disekolah lagi. Sangat menjaga adab sopan terhadap orang tua. Walau faham situasi ayah & ibuku, tak pernah sekalipun menyuruh aku berlaku kurang ajar dengan ibu bapa aku. Sentiasa mengatakan yang ibu bapa adalah orang yang terpenting... sentiasa memastikan aku berlaku baik terhadap ayah & ibu.

Dia bukan seorang pendendam. Daniel seorang yang amat ceria, walaupun tidak dapat berjalan. Aku sangat kagum dengan keperibadian dia & pada aku susah untuk mencari lelaki lain yang setanding dia....

Gambar aku sorang-sorang lak...

Tuesday, October 02, 2007

sekadar lontaran kata...


Salam Aidilfitri... dah lama rasanya tak menulis dalam blog sendiri... memang hakikatnya blog kita adalah diri kita sendiri... walaupun blog ini tidak dibuka untuk semua orang tapi mungkin ada juga yang singgah sekadar menjenguk. Walau apapun tujuannya, terima kasih kerana sudi meluangkan masa.

Saya tidak serajin orang lain & tidak mempunyai masa yg banyak untuk menulis, melainkan saya rasa ingin melakukan & sesuatu yang saya rasa perlu untuk dikongsi bersama. Adakalanya perasaan tidak puas hati atau berkecil hati, mungkin tidak sesuai untuk ditulis di dalam blog sendiri. Mungkin juga tak akan ada orang tahu. Ianya lebih sesuai untuk ditelan sendiri.

Biasanya sesuatu yg istimewa atau sesuatu yg kita suka, kita sentiasa berkongsi bersama orang lain. Mungkin itulah diri saya. Tapi saya tidak memaksa orang lain menjadi seperti saya, untuk menulis sesuatu jika orang tersebut tidak meraskan ianya penting bagi dirinya. Mungkin ada perkara lain lebih menarik minat daripada menumpukan perhatian kepada seseorang yang tidak penting untuk anda.

Walau apapun, maaf zahir & batin diucapkan kepada semua. Salam Aidilfitri...

Wednesday, August 01, 2007

Further study...

Dah lama aku plan nak sambung blaja... tapi dari hari kesehari aku cuma anggap itu angan-angan kosong aku... sampailah satu hari member ofis aku bukak mulut nak sambung blaja, diikuti dengan beberapa orang yang lain... berkobar-kobar semangat aku sbb aku dapat belajar dengan budak2 ofis aku mcm Gee, Lya, Ozie n Eri. Bila dapat tahu application form da start dijual, akupun beli n isi... at last yg confirm nak, cuma aku n gee. Tak kisahlah, asalkn ada member, cuma frust sbb yg lain tak jadi... tak ready katanya!

Aku pun hantar application form tu... tak rasa pulak akan dapat sbb aku mcm main2 jer isi... aku pilih sambung Master dalam bidang Visual Communication n New Media... satu hari UiTM hantar borang untuk interview... aku punya kecut perut sbb semuanya berjalan dalam bahasa inggeris... apalah yang aku nak goreng nanti akupun tak tahu.... aku start kumpul port folio aku time belaja n waktu kerja... bila sampai kat depan tempat interview, aku orang nombor 5 untuk diinterview... aku tengok semua yang datang bawak lap top n work2 yang dasyat2!!! Aku rasa peluang aku 50-50 jer kalau nak dibandingkan dengan dorang tu.... sorang pun aku tak kenal... cuma waktu kat foyer aku jumpa ex-classmate aku waktu degree dulu yang dahpun jadi lecturer iaitu Camboi n Tini. Panel yang menginterview aku ada 3 orang...

Satu hari gee tepon aku, katanya dia dah dapat borang tawaran... aku? blom tahu sbb aku blom balik umah. Mungkin postman baru anta kot. Hati tak sedap nih! Tengah hari aku balik umah n tengok kat letter box aku ada sampul coklat besar... aku dah agak dah kandungannya... Alhamdulilah aku diterima... Yurannya? RM1368 (kot? lebih kurang banyak itu ler...)

Sekarang ni dah masuk sebulan aku belajar kat Uitm. Semua yang mengajar aku sudahpun bertaraf Doktor n Professor... dan kelas diselenggarakan 100% dalam bahasa inggeris... bagus gak... sekurang-kurangnya aku bleh improve english aku... ada jugak budak dari bangladesh... dalam kelas aku ada budak dari MMU, UKM dam macam-macam tempat dari pelbagai background pendidikan. Ada yang dari school of arcithecture, multimedia, IT, Interior design n macam2 lagi... aku dah pun kenal budak-budak dalam kelas aku tu... cuma kadang2 terlupa nama... majoritinya sudah bekerja... Kitorang tak ada exam, cuma kena sediakan thesis n some presentation... aku amik 3 subjek iaitu BEL 600 (English writing), Research methodology, n design contemporary... Markah lulus perlu dapat 3 pointer ke atas atau markah paling teruk adalah B+. Senang cerita kena dapat A dalam semua subjek!

Harap2 aku dapat habiskan program master aku dengan jayanya.................... insya'ALLAH!!!!

Thursday, July 26, 2007

BBQ 2007


Sabtu, 21 July 2007 merupakan BBQ kedua yang Alaf 21 adakan setelah yang pertama berjalan dengan lancar! Macam biasa, aku antara orang yang paling sibuk sebab BBQ ini adalah idea aku... (bangga... bangga...) Cuma tarikh diadakan kita semua yang putuskan, bukan aku! Konsep BBQ kali ini ialah BBQ n Potluck... tema Black OR Red... jemputan cuma kengkawan terdekat & family... juga bekas budak yg practikal kat Alaf... Jemput gak mak bapak aku... tapi dorang tak dapat datang...

Aku punya jemputan ialah Huda, Fidah n Anna (classmate MASTER PROGRAM aku!)... macam biasa... aku seronok sangat sebab makanan kegemaran aku adalah benda2 yg bergrill ni... tapi macam biasa jugak, aku tak puas makan! Rasanya kenyang sangat, mungkin sebab aku minum banyak air... sebab baru2 ni aku kena infection... so, doctor nasihatkan aku minum banyak2 air... kembang jugaklah badan...

Nak tahu aku masak apa? Biasalah... potato salad... senang jer nak buat... rebus kentang pastu potong dadu sedang2 besar... rebus telur n belah 8 ke... 9 ke... terpulanglah... mix-vege rebus... hotdog potong kecil2... n mayonis. Pastu semua bahan tadi gaul dalam mangkuk.... angkat dan hidang!!! senang, kan?

Thursday, July 19, 2007

Kerplunked...

Down, badly bruised and battered. Could something get any worse than death? Surely. It’s when you learn you’ll never be able to walk and kick some balls, asses and some jerks again. Now surely that’s the worst possible that could ever happen to someone right? Wrong.

Dead wrong. Just when I thought I’ve moved on and anticipating a post-hell life, it happened again and this time it hits me right where it matters. The heart. Not by a crappy toyota but a fellow human. And this one hurts even more.

You see, my girlfriend owns a personal blog, which she prefers to keep it private. personally I find it quite an interesting reading since most of the entries are about our relationship and how tough life has been for an abled-body woman like her to love a crip in wheelchair. The thing is, its not that hard for both of us, but apparently it looks harder for jerks who dont seem to understand or just plain ignorant. And they have no better things to do like sniffing cow dung or something than being a nosey parker.

In her weblog, she had this chat-box tag where one can just say afew words of encouragement, or so we hoped. Again how dead wrong we were. Some good-for-nothing weirdos appeared out of shitholes and has been leaving so-called messages of advice since, hoping my girlfriend would ditch me for reasons being that,..

- Her parents are against me for being crippled.
- She deserve a better guy than stuck with a quad her entire life.
- I’m not capable of providing her financially as well as sexually
- I’m a retard for being in a wheelchair
- I wouldn’t even look at her if I wasn’t a quadriplegic
- Our family backgrounds are worlds apart
- I’m only making use of her for I’m a crip
- For some weird reason they think my love for her is fake

Those are some of what I can think of at this odd hour. And believe me, there are quite a few more.

Let’s go through it 1-by-1 from the top. Yes, perhaps there are some truths on this one. No parents in the right frame of mind would want their kids to live through hardship and in this case, to see their filial daughter marrying a crip after decades grooming her. But seriously, I cant turn things around although I wish I could. But she’s psycho over me and I’m crazy for her. By all means, feel free to take a closer look at me as a person, minus the wheelchair.

Yea admittedly there are millions of better guys than me. And again I have to agree with this one that she deserve not just a better guy but every gems under the sky for being sweet as a chocolate-swirl-in-a-sugarcone she is. I may not be a pilot or a doctor who earns some ridiculous amount of money monthly, nor am I a tampon salesman. What I really want to know from these jerks is, what makes a pilot or a doctor any better than me? Financial reason my ass. Do u even know how much I earn every month? Most probably much more than you freaks. Bottom line is she loves me and NOT millions of other better guys.

Coming to the third one, again what makes you dicks so sure I would be too useless to bring food home to feed her hungry stomach? Read this. I can do twice better. I’d cook for her or simply dine out. ON ME. On where I get the money, refer to the paragraph above.

And they’ve just got to know if a crip can actually have sex, don’t they? Ok you perverted poof, wank to this. The answer is a definite YES. I advise you narrow-minded shitheads to read more than just gossips in malay entertainment mags. Here’s a fact. Quadriplegics’ fingers are semi-functional where else not the case for paraplegics BUT we, the former, CAN get a boner where else the latter CANNOT. That’s mostly been the case. Now why should I bother explaining to these morons anyway, as I don’t think they know the difference between quads and paras in the first place. And come to think of it I doubt they’ve even heard of these words.

Afterall, I’ve been jerking a lot lately.

Moving along swiftly, idiots always have this crazy idea that person with mental disability moving around in wheelchair or to put it simply, guys on wheels are mentally challenged. I, for one, am not a retard. And so are dozens of my wheel buddies. It’s not even a myth. You guys are just plain dumb. So go figure who are the stupid retards here.

Next one. Quadriplegia is not something you can ask God to make you. So must I challenge what’s already written for me by HIM? I tell you this.. She’s the best thing ever happened to me my entire life sticking around on earth and sometimes I’m just glad being a quad for it has led me to know this wonderful God’s creation. I’d rather not walk again than to lose her. No way. Maybe your only motive is to pinch her right under my nose, since you are very determined to see us both separated. Fat chance. Eat my shit.

Then comes the family matter. That mine and hers are socially worlds apart? What are you trying to imply? That I live in Subang Jaya and she in Kuala Selangor? So what are we, not humans for being of the so called 'different social class'? And she should only marry some dude who was born and bred somewhere in, say, Bukit Lancung or kampung Setia in Banting or like that shit? I just don’t get it completely. Who sets such rule? We are both adults. And get this, we are both human. Whats the problem then? If there was any, it is you who probably cant marry a female human, for your family are a bunch of pigs.

Being a quad, It would be a great lie to say I don’t need much attention. Let alone assistance from the loved ones. I deserve to be loved. And so is she. We have talked things over for like a million times about our commitments for each other. She scratches my back and likewise, I scratch hers, both back and front. So anyways, just that you should read this carefully and put it in your empty head, I AM NOT HOPELESS. Guys in wheelchairs arent all hopeless. Get it? It may be a great surprise for dickheads like you to learn how independent some quads are, and most paras are. And to rely solely on other people is just a fantasy you created in your dung-filled mind just to feel great about your shitty self. You are lame.

For what I have explained above, I don’t quite care for what others like you may think how sincere my love for her is. THE BIGGEST QUESTION IS, WHO IN THE WORLD DO YOU THINK YOU ARE WITH YOUR SHITTY ADVICE? Infact, I could have just ignored your turd-like comments. All sewer materials. But by writing something like this gives me a reason to call you a pig and to mind your own turf. Kill me if I've ever hurt your mom or sister. But til then, lay off.

Not quite a post for a maiden entry I imagined to start a blog with. Cant help it. Those hogs made me.

Monday, June 25, 2007

PSYCHO...

SEUMUR hidup aku barulah sekali didatangi seorang hamba ALLAH yang mungkin ada penyakit mental ataupun dengan bahasa kasarnya GILA atau PSYCHO . Hamba ALLAH ni pada aku langsung tak memberi apa-apa kesan dalam hidup aku sebab beberapa perkara yang aku dapat perhatikan. Kalau orang tu ikhlas memberi nasihat tanpa apa-apa kepentingan, dia akan adil dalam memberi nasihat... tak menyebelahi mana-mana pihak, tak menyalahkan mana-mana pihak DAN tidak menghina mana-mana pihak.

Aku nak nyatakan kat sini, jika kehadiran seseorang tu merimaskan, dia dikira mengganggu ketenteraman orang lain. Mengganggu ketenteraman orang lain dikira berdosa, walaupun mungkin niatnya baik. Aku juga tak boleh katakan niat Hamba ALLAH seorang ni baik, kerana aku boleh lihat ada niat terselindung disebalik kata-katanya. Hanya dia dah ALLAH sahaja yang tahu.

Hamba ALLAH ni sentiasa membuat satu andaian yang tidak tepat dan tuduhan-tuduhan melampau. Dia cuba memporak perandakan kedudukan seseorang dengan kata-katanya yang berunsurkan fitnah. Hakikatnya aku tak ada apa-apa masalah dengan orang sekeliling aku, malah dengan ibu bapa aku juga tiada apa-apa masalah. Dia sengaja mengada-adakan cerita seolah-olah aku menderhaka, ingin berkahwin tanpa restu dan bergaduh sesama keluarga.

Hakikatnya semua yang dikata tidak berlaku. Jika aku berdosa kepada seseorang itu sekalipun, sama ada ayah atau ibu, biarlah aku yang uruskan atau meminta maaf. Dia tidak berhak masuk campur. Itu antara aku dan individu yang terlibat. Siapa dia untuk memaksa-maksa orang membuat keputusan.

Aku tak akan melayan orang yang ada penyakit mental seperti dia lagi kerana sememangnya orang yang berpenyakit mental tidak pernah faham dengan apa yang berlaku disekelilingnya. Dia berkata dengan sesuka hati dan seringkali berulang-ulang.

Jika ada maksud tersembunyi, aku sekali-kali tidak akan memaafkan dia, di dunia mahupun di akhirat atas fitnah dan kata-katanya yang penuh penghinaan yang dibawanya. Ketahuilah, dosa seseorang itu tidak akan diampunkan oleh ALLAH selagi orang berkenaan tidak dapat kemaafan dari orang yang disakitinya. Dosa kepada ALLAH kita boleh pohon bila-bila masa sahaja. Dosa kepada ibu bapa jika kita minta maaf padanya, akan diampunkan walau betapa besarnya dosa itu. Tapi dosa orang yang bercakap tapi sembunyi tangan, aku tidak akan ampunkan dia melainkan dia datang sendiri berjumpa aku dan memberitahu apa masalah dia sebenarnya.

Friday, June 22, 2007

MY TALENT SHOOT...








ABOUT ME

(UPDATE 220607)

D.O.B: 10 March 1976
P.O.B: Somewhere in Selangor...
Food: Lamb, mashed potatoes n scramble egg, steamed fish, hotdog, deep fried sotong,
everything is cooked on the grill, mom's cooking (sambal sardin, ubi rebus, masak tempoyak, ketam goreng, masak kicap)
Song: Boulevard Of Broken Dreams, macy's day parade, Time is running out, knight of cydonia
Singer: Greenday, Muse, Blink
Malaysian singer: Siti Nurhaliza
Indon song: Kenangan Terindah, Dealova
Color: White n blue n Pink/Peach
Boyfriend: Ahmad Daniel Shah Ahmad Sharan
Tv/Movie: Still Standing, CSI, Supernatural
Actress/Actor: Catherine Zeta Jones (Rambut...), Nicole Kidman (Kulit...), Hugh Grant (Mata...), Ashton Kutcher

Wednesday, June 06, 2007

MY FAMILY

Ini adalah gambar family aku yang tersayang. Walau apa sekalipun, aku tetap sayangkan family aku... mak, bapak, kak lin & husband, didi, cuky and my youngest brother... oook. Kini aku dah ada adik ipar, siti (x de dlm fambar) anak buah aku (anak kak lin) iaitu Rania & Iqbal...

Sama ada orang lain nak percaya atau tidak, kasih sayang aku pada mereka tak pernah berubah... walaupun sengketa melanda, tapi hakikatnya aku teramat-amat sayangkan kalian.

Tak perlulah bukti tanda aku sayang, aku sentiasa panjatkan doa ku setiap hari untuk kesejahteraan kalian. Allah maha mengetahui segala yang berlaku & aku sedar aku sedang diuji....

Bapak: Aku amat-amat sayangkan dia. Dari dulu sampai sekarang, aku tiada masalah untuk cium bapak aku & cium tangannya bila bersalam. Aku peluk & aku cium. Boleh dikatakan aku lebih manja dengan bapak aku berbanding emak. Walaupun bapak aku agak garang, tapi aku tahu yang bapak aku tahu, akulah tiada masalah langsung untuk meminta maaf darinya jika aku bersalah. Mungkin itu jugalah sebabnya dia tak lokek untuk aku tentang apa sekalipun!

Walaupun aku pernah mohon restu dia satu ketika dulu & dia men'delay'kannya... perbualan kami amat tenang. Aku tidak marah-marah, dia juga terlalu lembut denganku... Hanya aku & bapak aku yang tahu apa yang berlaku. Aku tak suka orang lain bawa fitnah ke atas aku & fitnah orang itu tidak berasas langsung, sedangkan orang itu tidak tahu apa yang berlaku antara aku dan bapak aku sebenarnya. Yang penting, aku tetap menjalankan tanggungjawab aku sbg anak!

Emak: Aku amat-amat sayangkan dia. Tiada tolok tandingannya dia dengan ibu-ibu orang lain. Sentiasa melancarkan perjalanan hidupku, menjaga makan pakaiku dan masih lagi kini walaupun aku sudah duduk berasingan dengannya... the best mother in the world... the best chef n semua sekali yang best-best memang untuk mak aku! I love you so much, mother!

Kak Lin: Kakak paling best yang pernah aku ada! Beza umur kami hanya dua tahun... Walaupun kecik-kecik dulu slalu gaduh, main cubit-cubit... tapi itu semua asam garam adik beradik. Seorang yang amat-amat TIDAK KEDEKUT baik dari segi kewangan ataupun makan pakai... rajin masak n pandai masak. Itulah sebabnya aku cuba manjakan anak-anak buah aku tanpa berkira mahal macam manapun baju atau permainan untuk anak kak Lin, sebabnya kak lin tak kedekut dengan aku! Masa aku kat ITM dia selalu bagi duit minyak kereta walaupun dia pergi kerja naik komuter...

Didi: Adik lelaki empat tahun lebih muda dari aku. Dah langkah bendul aku... tapi tak apa. Aku nak tengok adik-adik aku bahagia sepertimana doa aku selalu... seorang yang agak pendiam, tapi kelakar.

Cuky: Adik aku paling pendiam... nak dengar suara dia setahun pun agaknya tak sampai sepuluh perkataan. Aku rindu dia yang dulu, sewaktu kecil dengan keletahnya yang kelakar. Aku tahu dia masih lagi raja lawak di tempat kerjanya. Aku bersyukur dia dapat pekerjaan yang baik!

Ook: Adik bongsu aku. Ramai kata dia handsome... aku harap dia sayangkan aku sepertimana aku sayangkan dia. Kalau aku tak sayang, aku tak basuh baju dia, aku tak kemaskan katil dia, aku tak gosokkan baju dia... aku buat segalanya dengan hati ikhlas tanpa berkira & aku sentiasa doakan kesejahteraan dia, dimurahkan rezeki, panjang umur & dipermudahkan urusan hidup!

Monday, June 04, 2007

Zul's wedding

3 June 2007 menyaksikan perkahwinan gilang gemilang Zul n pasangannya Tina... Untuk pengetahuan, Zul ini juga adalah OKU sepertimana Daniel. Tina pula adalah sempurna akal fizikalnya, sepertimana aku.

Tina bekerja di AMBANK, KL. Berbual dengannya, nampaknya seorang yg ada pendirian, yakin pada diri sendiri n agak bergaya orangnya. Tahniah Zul, kerana mendapat isteri yg cantik, sempurna akal fizikal serta berkerjaya.

Zul pula adalah setiausaha kepada persatuan yang Daniel aktifkan diri iaitu PERWIRA K9. PERWIRA K9 yang diketuai oleh Ras Adiba Radzi aktif memberi khimat nasihat terhadap orang-orang yang masih baru terhadap dunia OKU contohnya seperti orang yang terlibat dalam kemalangan dan diberitahu tiada peluang lagi untuk berjalan... jadi, tugas persatuan ini untuk memberi semangat kepada mereka supaya tabahkan diri & perlu teruskan kehidupan walaupun kini bergelar OKU. Persatuan ini lebih tertumpu kepada mereka yang terlibat dengan masalah Spinal (Tulang belakang).

Berbalik kepada majlis Zul, ramai jemputan yang datang termasuklah teman-teman senasib... antaranya Shukri, isteri dan keluarganya... Shukri ni dulu ialah Pilot PDRM, helikopter yang dinaikinya terhempas menyebabkan dia lumpuh. Tapi kehidupannya sudah pulih sepenuhnya sepertimana Daniel, dapat menerima hakikat... teruskan kehidupan dengan ceria dan berbakti kpd masyarakat. Sekurang-kurangnya ada pahala untuk akhirat... bukan seperti sesetengah orang hanya tahu mengeji dan menfitnah, memandang hina dan rendah terhadap orang-orang kurang upaya.

Selain daripada Shukri, Kapten Yus juga merupakan Pilot heli yang terhempas... nasibnya sama, lumpuh. Tapi kehidupannya tetap ceria atas sokongan orang-orang yang memahami...

Khairul dan isteri yang baru setahun mendirikan rumah tangga setelah 3 tahun berkawan... isterinya seorang yang sempurna, bertugas di Putrajaya di jabatan kerajaan. Khairul lumpuh setelah kemalangan...

Fazlan
dan teman wanitanya Nadia, juga hadir memeriahkan majlis Zul di Bukit Gasing. Fazlan juga lumpuh, teman wanitanya juga seperti aku. Bila ditanya bila ingin mendirikan rumah tangga... dia tersenyum memandang Nadia... katanya, belum masanya!

Along juga datang bersama-sama teman wanitanya... Along tinggal di Kelana Jaya, senasib juga dengan Daniel. Badannya agak kecil, namun akalnya sempurna... kemalangan sewaktu memandu kereta bersama beberapa rakannya... dengar-dengar Along juga akan menamatkan zaman bujang tidak lama lagi...

Ramai juga yang datang tanpa isteri atau teman wanita seperti Zaidi, Azhar dan ramai lagi... Aku rasa betul-betul bertuah berada di kelompok seperti ini. Sekurang-kurangnya aku telah diberi kesedaran daripada Allah untuk menerima hakikat bahawa disekeliling kita tidak semua senasib dengan kita... sekurang-kurangnya aku tidak memandang hina insan-insan yang kekurangan... aku menerima cinta Daniel dengan hati yang ikhlas, walaupun ada segelintir yang tidak puas hati dengan hakikat tersebut!

Thursday, May 17, 2007

MY RANIA

Ini gambar Lia Rania, anak buah pertama aku yg sedarah sedaging... dia lahir pada 30 November 2005. Usianya kini lebih kurang setahun enam lima bulan.

Hari ini Nia dah ada adik lelaki... namanya Iqbal Jiram... kata kakak aku nama Jiram tu sempena nama keturunan Iban yang diwarisi abang ipar aku, bermaksud warrior. Kulitnya putih daripada Rania. Tapi gambarnya aku belum dapat lagi...

Monday, May 07, 2007

Friday, January 12, 2007

cUTeTobME





Pelancaran 5 Novel Norzailina Nordin...

Wednesday, January 03, 2007

Shooting sahabat...

Belakang dari kiri: Eiri, Zura, Lya Sweet, YJ, AKU, Ozie
Depan: Baien, Gee, CT, Moon